Чай Пуер
Пуер - цей вид чаю є одним з найстаріших у світі і єдиний сорт, для якого тільки йде на користь його тривале зберігання, тому що з часом цей чай стає ще більш ароматним і смачним.
Обов'язково рекомендуємо вам купити і спробувати наші чаї пуер, адже у цього чаю список корисних властивостей вражає:
- зміцнення імунітету;
- поліпшення пам'яті, концентрації уваги та покращення роботи мозку;
- нормалізує обмін речовин;
- має антиоксидантну дію;
- очищає судини і виводить токсини;
- тонізує і бадьорить краще, ніж кава, (тому для водїїв, які здійснюють нічні поїздки, пуер буде особливо при нагоді)
Пу-Ер - це окрема категорія китайських чаїв, які витримуються роками. Свою назву чай отримав за назвою міста в провінції Юньнань, в якому його спочатку почали виготовляти. Більше тисячі років тому. Це найдавніший вид чаю.
Для виробництва пу-еров бруньки і листочки збирають з крупнолистових чайних дерев. Такий лист більш м'ясистий і щільний. (Для виробництва всіх інших видів чаю чайний лист беруть з чайних кущів - там вони більш ніжні 😊).
Чим вище в горах ростуть дерева, і якщо їм понад 100 років, і якщо для виробництва чаю узятий якісний лист і витримана технологія виробництва, - тим ароматніше, смачніше і дорожче чай.
За ступенем ферментації Пу-Ери поділяються на дві великі групи:
• Шен пуери (ще їх називають зелені, або «сирі»; бувають також білі пуери, які складаються переважно з білих пухнастих бруньок) і
• Шу пуери (чорні, або «готові»).
За зовнішнім виглядом Пу-Ери можуть бути пресованими (в млинці, цеглу, точа) або розсипними.
Шен Пу-ер
Колір настою від світлого у молодих Шенів до насиченого бурштинового - у витриманих шен пу-еров. Листя світліші, ніж у шу пуеру, з зеленуватим або коричневим відтінком. Аромат - сухофруктів і лугових трав. Буде більш зрозумілий любителям зелених чаїв.
У молодого шена (до 5 років витримки) смак більш яскравий, терпкий. Тому при заварюванні його важливо не перетримати, інакше з'явиться гірчинка і чай буде більш агресивним.
У витриманого шена (від 5 років і далі ) - смак більш м'який, шляхетний, витончений.
Особливістю виготовлення шен пуерів є те, що чай спочатку проходить стадію скручування, сушки на сонці, потім пропарювання - виходить чай-сирець. Далі, підв'ялене листя на деякий час залишають на дозрівання, при якому триває повільна ферментація чайного листа. І потім пресують або залишають в розсипному вигляді.
Тільки що заготовлений шен пу-ер можна назвати зеленим чаєм, але за своїми смако-ароматичними характеристиками і впливу він таким не є. Він відноситься до «живих» чаїв, тому що в ньому здійснюються процеси повільної ферментації. І тривають вони протягом усього часу зберігання пу-ера.
І «молодий», і трирічний шен пу-ер - кожен має свою самобутність.
А найбільш дорогими у всіх сенсах є «старі» 10-25 річні чаї, їх називають витриманими шен пуерами. Для зеленого ж чаю витримка неприйнятна і з плином часу такий чай псується, а Шен пу-ер, навпаки, вдосконалюється, стає смачнішим.
Шу Пу-Ер
Mає колір настою від червоно-коричневого до ядрено чорного. Нагадує каву, заварену в чашці. Чайний лист чорного кольору. Аромат і смак оксамитові, щільні, з нотами деревної кори і горіха, легкі нотки ягід і фруктів, спецій і шоколаду.
Шу пуери оцінять любителі чорного чаю і кави)
Шу пу-ер виготовляється за технологією прискореної ферментації - швидке перетворення чайного листа у витриманий шен). Цей винахід зроблено не так давно - у 1972 р, коли був бум на пуери і чай закінчувався швидше, ніж встигав вилежатися, ферментуючись роками.
Він полягає у створенні спеціального середовища, в якому чай дозріває швидше. Така технологія називається водуй (вологе скиртування). Чайне листя збирають в купи. Постійно зволожують, щоб підвищити температуру і запустити прискорений процес ферментації. Ворушать, щоб чайний лист окислявся і темнів рівномірно. Далі чай просушують на сонці, сортують і пресують, або залишають в розсипному вигляді.
Для шу пуеру багаторічна витримка вже не так важлива, як для Шенів. Важлива якість листя, з якого він зроблений.
ЧИМ КОРИСНИЙ ПУ-ЕР
1. Пуер не підвищує кислотність шлунка (що характерно, наприклад, для зеленого чаю, протипоказаного при виразці, гастриті та дуоденіті), має огортаючу дію на шлунково-кишковий тракт.
2. Стимулює роботу жовчного міхура і печінки, прискорює обмін речовин. Чай потрібно пити теплим, не менше 2-х чашок в день. В результаті постійного вживання Пу-Еру нормалізується вага, поліпшується стан шкіри, відбувається "омолодження" організму.
3. Добрий після великого застілля, особливо після важкої жирної їжі, покращуючи процес перетравлення їжі.
4. Чорний пуер знижує рівень цукру в крові і холестерину. Лікувальний курс в цьому випадку розтягується на 2-3 місяці, а щодня слід випивати 400-500 мл напою.
5. Пуер відмінно виводить токсини з організму.
6. Пуер - це чай натхнення 😊 Добре зрушує з місця творчі процеси.
7. Пуер бадьорить краще, ніж кава))) Про це говорять і завзяті кавомани 😊 До речі, якщо є необхідність «зістрибнути» з кави і перейти на чаї, чудова альтернатива їй - пуер і gaba-чай.
Що б збадьоритись рекомендуємо пити чай Пуер замість кави, особливо водіям, які будуть їхати вночі.
8. Шу пуер прекрасно зігріває, підвищуючи кровообіг. Дарує відчуття затишку і тепла. Гарний у холодну пору року.
9. Шен пуер чудово освіжає, вгамовує спрагу, додає сил. Тому підходить для теплої пори року.
10. Хороший пуер дарує Диво, ні з чим не порівняний, душевний, гармонійний чайний СТАН.